10 dolog, amitől boldogabb leszel a kutatók szerint

Pontos recept nincs a boldogságra, és az is nagyon eltérő, hogy ki mitől érzi magát igazán boldognak. Szerencsére viszont vannak olyan dolgok, amiktől a kutatók szerint növelhetünk a boldogságérzetünkön.

jeremy-cai-66284-unsplash.jpg

Tárgyak helyett élményeket halmozz

A túlfogyasztás napjaink egyik legégetőbb problémája. Kutatások szerint azonban a tárgyak felhalmozása, a túlzásba vitt vásárlás könnyen vezethet lelkiismeret-furdaláshoz, önostorozáshoz. Ehelyett, az élményekbe való befektetés – legyen szó egy koncertről, utazásról vagy akár élményszerű tanulásról – boldogabbá tesznek. Nem beszélve arról, hogy ezekre a tapasztalásokra még évek múltán is emlékezni fogunk, míg a tárgyak idővel semmivé lesznek.

Változtass a napi rutinodon

Szakadj el a megszokottól és csempéssz néhány új dolgot a napi rutinodba! Már az apró változások is csodákat tesznek: aludj többet, mozogj, legyél a természetben, meditálj.

Találd meg a hozzád illőt

Nemcsak szakmai téren, hanem a magánéletben is. Azzal lenni, akit szeretsz, és azt csinálni, amit szeretsz, maga a boldogság.

Gyakorold a hálát

Catherine A. Sanderson boldogságkutató két olyan tevékenységet javasol, amelyek elősegítik, hogy kifejezd a háládat. Az egyik, ha minden nap lejegyzed, miért mondanál köszönetet, a másik pedig, ha nem felejted el kifejezni a háládat azok felé, akik hatással voltak / vannak az életedre.  

Mosolyogj többet

Még akkor is, ha éppenséggel nem vagy a legjobb passzban. A kutatások ugyanis alátámasztották, hogy mosolygással becsaphatjuk az elménket és sokat javíthatunk a kedélyállapotunkon.

Értékeld az apró örömöket

Találd meg a szépséget a hétköznapokban: örülj a napsütésnek, a lágy szellőnek, a kávéillatnak, ami reggel betölti a lakást, a finom ebédnek, amit a szeretteiddel költhetsz el, vagy annak, ha pár percre lehunyhatod a szemed és szusszanhatsz egyet egy stresszes napon.

Segíts másokon

Adj vissza valamit abból, amit kapsz: önkénteskedj, adakozz! Figyelj a környezetedben élőkre és tegyél apró gesztusokat azok felé, akik segítségre szorulnak. Azok, akik másoknak segítenek, maguk is boldogabbak.

Olvass többet

Semmihez sem összehasonlítható érzés egy izgalmas könyv segítségével kiszakadni a mindennapokból és egy teljesen új világban elmerülni. De azért is fontos az olvasás, hogy tágítsuk az ismereteinket. Kutatásokkal kimutatták, hogy az egész életen át tartó tanulás hívei egészségesebbek és elkötelezettebbek maradnak idősebb korukban is.

Kerüld az összehasonlítgatást másokkal

A közösségi médiában látottak hajlamos elhitetni az emberrel, hogy mások élete sokkal gazdagabb, színesebb, élményekkel telibb. Az Instagramot és a Facebookot görgetve nem árt emlékeztetni magunkat, hogy ez csak egy kozmetikázott verziója a valóságnak, amiből sosem fog kiderülni, a másik épp milyen problémákkal küzd, milyen csatákat vív. Így teljesen felesleges összehasonlítgatni magunkat másokkal. Inkább próbáljuk meg szeretni a saját tökéletlenségünket, ahelyett, hogy mások látszólagos tökéletességére vágynánk.

Építs ki szoros kapcsolatokat

A fent felsoroltak mellett azonban a már említett Catherine A. Sanderson azt is hangsúlyozza, hogy a boldogság egyik legnagyobb mozgatórugója, ha sikerül néhány igazán szoros kapcsolatot kiépítenünk. 

Fotó: Unsplash

A bejegyzés trackback címe:

https://wondering-woman.blog.hu/api/trackback/id/tr714795632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Wondering Woman

Az igazi Csodanő gondolkodik. Kíváncsi. Képben van. Nyitott. Ez a blog is neki szól.

Friss topikok

süti beállítások módosítása
https://wondering-woman.blog.hu/