Így született a történelem legismertebb illata, a Chanel N°5
Januári könyvajánló – Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata

„Nincs jövője annak a nőnek, aki nem visel parfümöt.” – szól Coco Chanel ismert mondata. A divat nagyasszonyának élete épp olyan titokkal és ellentmondásokkal teli, mint kultikus parfümje, a Chanel N°5 története. Michelle Marly német szerző kötete, a Coco Chanel és a szerelem illata, épp a tervező életének ezt a kevésbé ismert szegletét tárja az olvasó elé, nem is akárhogy!

instasize_190128144244.png

Ha irodalomról van szó, vérbeli mazochista vagyok: a könnyed olvasmányokat messzire elkerülöm, a házi könyvtáramban inkább a gyomorszájon vágós történetek kapnak helyet. Az olyanok, amik a lélekig hatolnak, amik napokig velem tartanak és marnak, szinte szétszednek belülről. Az olyan történetek, amiket szinte lehetetlen megemészteni. Michelle Marly kötete, a Coco Chanel és a szerelem illata, ahogy arra a nevéből is következtetni lehet, nagyon nem ilyen.

Önszántamból valószínűleg le sem veszem a könyvesbolt polcáról, még annak ellenére sem, hogy tényleg érdekel a divatvilág nagyasszonyának élete, ellentmondásos alakja. És, ha nem ajándékként virít a karácsonyfa alatt, amivel történetesen a vőlegényem lepett meg, akkor örökre elkerül ez a kötet. Vele együtt pedig egy meglepően jó olvasmányélmény is, ami kilendített az „olvasási komfortzónámból”. A Michelle Marly álnév alatt publikáló német szerző műve ugyanis egy igényesen, jó stílusban, ügyes történetvezetéssel és remek karakterábrázolással megírt regényes életrajz.

Coco Chanel elképszető élettörténetét már rengeteg alkotás (könyv és film egyaránt) feldolgozta, de az ikonikus parfümje, a Chanel N°5 a megszületését még egy sem állította középpontba.

A könyv cselekménye 1919 karácsonyán veszi kezdetét, Coco ekkor már elismert üzletasszony, az életét azonban egy hirtelen jött tragédia forgatja fel fenekestül: autóbalesetben meghal nagy szerelme és üzleti támogatója, Arthur „Boy” Capel. Hosszú, dermedt gyászából végül az az elhatározás rángatja ki, hogy megvalósítja a férfival közös, régi ötletüket, méghozzá egy parfüm megalkotását. A tökéletes illat megtalálása és életre hívása, azonban nem egyszerű feladat, Coco élete pedig izgalmas fordulatokat vesz közben.

Szerelmek, intrikák, a független és sikeres nő eszményének megszületése és a belle époque magával ragadó, csillogó világa bontakozik ki a szemünk előtt a regényben, amelyben a Chanel N°5 megszületésének a története végül kissé eltörpül a regényben kibontott romantikus vonal mellett, és csupán izgalmas mellékszál marad. Ez utóbbit néhány, a kötetről született írás nehezményezte, szerintem viszont, ha a szerző csupán magára a parfüm megalkotására helyezi a hangsúlyt, a mostaninál jóval vérszegényebb, és talán kevésbé izgalmas mű születik. Arról nem is beszélve, ahogyan azt maga Michelle Marly is kifejtette a kötet végén,

az illat megszületését – ahogyan Coco Chanel életét – rengeteg megfejtetlen titok és legenda övezi: az egyik ilyen, hogy valójában csupán egy koppintásról van szó.

A regény, amely 1922-ig követi nyomon Coco Chanel életének eseményeit, egyik erőssége viszont épp az, hogy a fennmaradt történelmi dokumentumok alapján igyekszik a leghitelesebb tényekre támaszkodva, a valósághoz a leginkább hűen, olvasmányosan és izgalmasan elénk tárni ennek a néhány évnek a szenvedéssel teli, mégis csillogó és kalandos eseményeit. Eközben pedig képet rajzol a kor legnagyobbjairól, akik mind nagy hatással voltak a divat nagyasszonyának életére: Picassóról, Misia Sertről, akit csak a belle époque múzsájaként emlegetnek, és többek közt Coco egykori szeretőiről, a briliáns zeneszerző Stravinskyról és Dimitrij Pavlovics Romanov orosz nagyhercegről - utóbbi hozzájárulásával sikerül végül megalkotni a világtörténelem legismertebb parfümjét. 

A Coco Chanel és a szerelem illata összességében többet ad, mint amennyit az elején sejtet: könnyed, de mégsem dagályos romantikus regény, ami egy pillanat alatt beszippant és elvarázsol, közben pedig rengeteg érdekességet villant fel egy izgalmas korról és Coco Chanel ellentmondásos személyéről. Divatőrülteknek, a romantika megszállottjainak és szkeptikusoknak is meleg szívvel ajánlom. Meg persze azoknak, akik szerint a Chanel N°5 az örök nő illata.

coco-chanel.jpgCoco Chanel, a párizsi divat nagyasszonya szép szakmai sikereket ért már el, mikor a magánélete szörnyű válságba jut. Szerelme autóbalesetben életét veszti, s a boldogtalan nő képtelen a gyásszal megbirkózni. Támogató barátnője segítségével idővel új életcélt talál, amikor a szeretett férfival közös ötletüket, egy Chanel-parfüm megalkotását veszi tervbe. A nagy csoda, a Chanel No 5 megálmodása az első lépés egy olyan úton, amelynek a vége a szerelem illatának felfedezése. A gyötrelmes útra a saját múltjának árnyaival is küzdő Coco szerető lelki társat kap a sorstól, a karizmatikus Dmitrij Romanov herceget.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wondering-woman.blog.hu/api/trackback/id/tr6614593754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Wondering Woman

Az igazi Csodanő gondolkodik. Kíváncsi. Képben van. Nyitott. Ez a blog is neki szól.

Friss topikok

süti beállítások módosítása
https://wondering-woman.blog.hu/